Varmt välkommen till Mälarhöjdens Friluftsteater och vår föreställning av

MIN VÄN FASCISTEN
Text och Manus: KLAS ABRAHAMSSON Musik och Manus: ERIK GEDEON

Om pjäsen:

Året är 2010. SD har just blivit invald i riksdagen. Sverige är i chock. Hur kunde detta hända vårt fredliga land? Vårt fredliga folk? Vilka är de jävla idioterna som röstar på detta parti, tänkte många. Beröringsskräcken från de andra partierna var fullständig. Om vi vägrar erkänna att de finns försvinner de nog, tycktes man tänka.

Samma år som detta inträffar ses Bullerby-gänget, de numera medelålders vännerna som vuxit upp, för att äta kräftor en augustikväll. Bullerby-gänget är ett politiskt tvärsnitt ur den svenska medelkassen. I takt med att deras alkoholintag ökar uttrycker gänget allt mer ärligt åsikter som ligger och pyr under ytan. Det är jobbigt med tiggare. Borde man verkligen ha rösträtt hur korkad man än är? Kan inte överviktiga i själva verket skylla sig själva och helt enkelt banta för allas bästa?

När skymningen faller får de oväntat och ovälkommet besök, och när besökaren tillslut önskar bli en del av Bullerby-vännernas gemenskap ställs allt på sin spets. Vem är denna främling? Hur kom han dit? Var kom han från? Är det på skoj?

När pjäsen skrivs väljs SD in i Sveriges Riksdag. Många av oss ryser och ställer oss fortfarande frågan: Hur kunde detta hända?

Pjäsen väcker många frågor men ger inga svar. Klart är i alla fall att grogrunden till SDs framgångar är tydlig när man ser pjäsen.

Frågan jag önskar publiken tar med sig när dom lämnar föreställningen är ”Vem är egentligen fascisten i Min vän Fascisten?” Kanske finns han eller hon närmare än vi tror.

Frida Bergh, regissör

MIN VÄN FASCISTEN
av Erik Gedeon & Klas Abrahamsson

Medverkande i sommarens föreställning:

Bullerbybarnen, nu vuxna/gestaltas av:

Lisa från Mellangården är värdinna för kvällens kräftskiva!

Lisa/Frida Bergh, medverkade i uruppförandet av Min vän Fascisten 2011, och är även vår regissör

Olle från Sörgården - hans lillasyster Kerstin saknas på festen.

Olle/Niklas Löjdmark Chressman kommer närmast från Malmö Opera där han medverkade i musikalklassikern Skönheten och odjuret, även han vår korograf.

Fridolf/spelas av:

Fridolf/Reuben Sallmander är älskad både på Dramaten och i TV men har även gjort musikalen Mamma Mia!

Britta från Mellangården har varit gift med Bosse, och kommer till festen med deras son Bosse JR.

Britta/Thérèse Andersson Lewis sågs senast i megasuccén Så som i Himmelen på Oscarsteaten, och står även för koreografi & staging

Bosse JR/Teodor Wennö, tog studenten i juni och kunde i sommar även avnjutas vid lunchtid på konserthuset i Stockholm - en kommande artist att följa med spänning …

Lisas bror Lasse och Brittas syster Anna är gifta sedan länge!

Lasse/Anders Butta Börjesson, koreograferade Folkoperans kritikerrosade version av Förklädd Gud, där man även kunde se honom på scenen, är vår tredje korograf.

Anna/Åsa Bergh, känd för rollen som byhoran Ulrika i Västergöhl i originaluppsättningen av Kristina från Duvemåla  spelade nunna i en värsting till syster på Chinateatern i höstas.

Livebandet:

Livebandet/Johan Mörk bas är även vår kapellmästareTobias Johansson piano tillika repetitörCarl-Emil Svensson gitarr, Jonathan Lindh trummor

Medarbetare

Erika Carlborg - scenografi & kostym

Gunilla Bratt - mask & kostym

Jenny Björk- producent, marknadsföring

Martin Johansson - produktionsassistent

Hedvig Carlborg - scenografiassistent

Björn Sundling -ljud

Lina Sallmander - affischbild

Bo Sandberg - foto

Artisterian STHLM kollektiv produktion